Proef de lekkerste gerechten met onze asperges

Op deze pagina ontdek je enkele heerlijke recepten, waarbij asperges het hoofdingrediënt zijn. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van asperges en creëer smaakvolle maaltijden. Dus, ga aan de slag en ontdek hoe je met asperges de meest smaakvolle gerechten kunt maken.

Asperges a la NATURE (4 personen)

  • 2000 gram asperges,
  • 20 gram zout,
  • 50 gram boter.

Zet de asperges een kwartier voor het schillen in koud water. Spoel ze voorzichtig af onder de kraan en schil ze voorzichtig (niet te dun). Snijd ongeveer anderhalve centimeter van de onderzijde af.

Leg de schillen en de afgesneden uiteinden in een pan, leg er een theedoek bovenop en leg daarop de geschilde asperges. Giet er zoveel koud water bij zodat de asperges er goed onder staan. Voeg het zout en de boter toe. Breng het water aan de kook, draai dan het vuur klein en houd het water tegen de kook aan.

Na 8 a 10 minuten (afhankelijk van de dikte en versheid van de asperges) de pan van het vuur halen, een deksel er op leggen en de asperges in het hete water verder laten garen.

Na een minuut of 15 to 20 controleren of de asperge gaar is door met een vork in het ondereinde te prikken.

De asperge moet zacht maar niet te papperig zijn.

Vouw een wit servet en leg het op een dienschaal. Haal met een schuimspaan of met twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze even uitlekken. Leg ze vervolgens netjes naast elkaar op het witte servet en dien ze op (eventueel met gesmolten boter en nootmuskaat).

Tip: gebruik naderhand de uiteinden en het kookvocht voor de soep.

Deel dit recept

Aspergesoep

  • 300 gram afsnijdsels van asperges met wat aspergeknopjes of 300 gram asperges,
  • 8 dl kookvocht van de asperges,
  • 1 bouillontablet,
  • 30 gram boter of margarine,
  • 25 gram bloem,
  • zout en peper,
  • eventueel sap van een halve sinaasappel,
  • 1 eierdooier,
  • 0.5 dl room,
  • 2 eetlepels gehakte peterselie.

Maak de afsnijdsels of de asperges schoon en houd de kopjes apart.
Kook de afsnijdsels of asperges in ca. 8 dl water met wat zout gaar en wrijf de asperges door een zeef.
Doe de asperges in het kookvocht. Voeg het bouillontablet toe. Smelt de boter, voeg de bloem toe en geleidelijk het kookvocht met de aspergepuree.
Voeg wat zout toe en wat peper en eventueel sinaasappelsap. Doe de kopjes in de soep en laat alles zachtjes ca. 10 minuten koken.
Klop de eierdooier los met de room en giet in een klein straaltje al roerende wat van de hete soep erbij.
Doe dit mengseltje in de pan en laat de soep heet worden maar niet meer koken.
Strooi over de soep op het laatste moment de gehakte peterselie.

Deel dit recept