Aspergeboerderij ten Broeke in Laren
Ten Broeke een boerenfamilie van oudsher: dezelfde familie, zelfde plek sedert 1396. Wij werken op 627 jaar oude landbouwgrond. In 1991 zijn Gerard en Dilly begonnen met de aspergesteelt. Zij hebben ruim 32 jaar ervaring met asperges. Van jongs van aan helpt zoon Luuk mee in het bedrijf. Hij heeft hiermee ook de passie voor de asperges ontwikkelt en wil dan ook graag in de voetsporen van zijn ouders treden. Sinds 2018 is Luuk bij in de maatschap gekomen. Hierdoor gaat de boerderij al sinds 1396 van vader op zoon.
De teelt
In februari beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Dan beginnen wij met de aspergebedden op te ploegen. Als de bedden er weer perfect recht zijn, wordt het afgedekt met zwart-wit folie en thermofolie (tunnels). Begin april worden de eerste asperges verwacht. Eerst beginnen wij met de vroege asperges te steken. halverwege het seizoen gaan wij over naar de late asperges met alleen zwart-wit folie. Het seizoen eindigd altijd op 24 Juni met Sint Jan. De folie wordt weer opgerold. Zodat de asperges doorgroeien tot ongeveer Oktober. Hierdoor gaan de aspergewortels voedingstoffen opslaan voor het jaar erop. Dus wij hebben het hele jaar werk aan. Wij telen de asperges op een duurzame manier en zoeken elke keer weer naar nieuwe duurzame oplossingen. Met o.a. mechanische onkruidbescheiding, diverse werktuigen die op stroom lopen en zonnepanelen zodat het energie verbruik 0 is. Verder doen wij nog meer dingen om duurzaam bezig te zijn. Naast asperges is er een akkerbouwtak met o.a. suikerbieten, gras, graan en Mais.
Copyright Laren! Magazine
Oorsprong van asperges
Asperges deden hun eerste intrede in Egypte 5000 jaar v.C. en werden later door de Romeinen aangewend voor de medicinale krachten (officinalis = apothekers erkenning). Pas veel later werd de asperge toegepast in de culinaire sector.
We kennen de groene en witte soorten alsook de paarse.
Asperges zijn zeer rijk aan vitamine C en zijn vochtafdrijvend.
- Uitgedrukt per 100 gram product.
- Energetische waarde 67 Kj / 16 kcal
- Vitamine A 3 mg
- Vitamine B1 0,10 mg
- Vitamine B2 0,07 mg
- Vitamine C 30 mg
- Calcium 20 mg
- Fosfor 60 mg
- IJzer 1 mg
- Vezels 1,5 g