Aspergesoep

300 gram afsnijdsels van asperges met wat aspergeknopjes of 300 gram asperges, 8 dl kookvocht van de asperges, 1 bouillontablet, 30 gram boter of margarine, 25 gram bloem, zout peper en eventueel sap van een halve sinaasappel, 1 eierdooier, 0.5 dl room, 2 eetlepels gehakte peterselie.

Maak de afsnijdsels of de asperges schoon en houd de kopjes apart. Kook de afsnijdsels of asperges in ca. 8 dl water met wat zout gaar en wrijf de asperges door een zeef. Doe de asperges in het kookvocht. Voeg het bouillontablet toe. Smelt de boter, voeg de bloem toe en geleidelijk het kookvocht met de aspergepuree. Voeg wat zout toe en wat peper en eventueel sinaasappelsap. Doe de kopjes in de soep en laat alles zachtjes ca. 10 minuten koken. Klop de eierdooier los met de room en giet in een klein straaltje al roerende wat van de hete soep erbij. Doe dit mengseltje in de pan en laat de soep heet worden maar niet meer koken. Strooi over de soep op het laatste moment de gehakte peterselie.