Asperges a la NATURE

Asperges a la NATURE (4 personen)

2000 gram asperges, 20 gram zout en 50 gram boter.

Zet de asperges een kwartier voor het schillen in koud water. Spoel ze voorzichtig af onder de kraan en schil ze voorzichtig (niet te dun). Snijd ongeveer anderhalve centimeter van de onderzijde af. Leg de schillen en de afgesneden uiteinden in een pan, leg er een theedoek bovenop en leg daarop de geschilde asperges. Giet er zoveel koud water bij zodat de asperges er goed onder staan. Voeg het zout en de boter toe. Breng het water aan de kook, draai dan het vuur klein en houd het water tegen de kook aan. Na 8 a 10 minuten (afhankelijk van de dikte en versheid van de asperges) de pan van het vuur halen, een deksel er op leggen en de asperges in het hete water verder laten garen. Na een minuut of 15 to 20 controleren of de asperge gaar is door met een vork in het ondereinde te prikken. De asperge moet zacht maar niet te papperig zijn. Vouw een wit servet en leg het op een dienschaal. Haal met een schuimspaan of met twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze even uitlekken. Leg ze vervolgens netjes naast elkaar op het witte servet en dien ze op (eventueel met gesmolten boter en nootmuskaat).

Tip: gebruik naderhand de uiteinden en het kookvocht voor de soep.